W TRZY DNI DOOKOŁA POLSKI – ŁÓDŹ (21.05), KATOWICE (22.05), WROCŁAW (23.05)


W tym roku degustację win z portugalskiego regionu Tejo odbędą się w trzech polskich miastach. Będą im towarzyszyć prezentacje masterclass, które poprowadzą David Ferreira, portugalski enolog, oraz Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów. Bezpłatne spotkania w Łodzi, Katowicach i Wrocławiu adresowane są do przedstawicieli branży winiarskiej: restauratorów, hotelarzy, sommelierów, sprzedawców i importerów win.


21 MAJA, HOTEL PURO, UL. OGRODOWA 16, ŁÓDŹ

GODZ. 15:30 – 19:00: DEGUSTACJE WIN Z TEJO

GODZ. 17:00: MASTERCLASS (DAVID FERREIRA & ANDRZEJ STRZELCZYK)


22 MAJA, RESTAURACJA CRISTALLO, HOTEL MONOPOL, UL. DWORCOWA 5, KATOWICE

GODZ. 15:30 – 19:00: DEGUSTACJE WIN Z TEJO

GODZ. 17:00: MASTERCLASS (DAVID FERREIRA & ANDRZEJ STRZELCZYK)


23 MAJA, RESTAURACJA WARSZTAT FOOD&GARDEN, UL. NIEDŹWIEDZIA 5, WROCŁAW

GODZ. 15:30 – 18:30: DEGUSTACJE WIN Z TEJO

GODZ. 16:30: MASTERCLASS (DAVID FERREIRA & ANDRZEJ STRZELCZYK)


Tegoroczne degustacje są też wyjątkową szansą na spotkanie osób, których wieloletnie doświadczenie pracy z winem pozwoliło osiągnąć najwyższy poziom wiedzy i uznanie międzynarodowe. Podczas tych spotkań zaprezentowanych zostanie ponad 40 różnych win z apelacji Tejo. Wśród nich znajdą się etykiety już dostępne na naszym rynku oraz nowości, dla których producenci szukają importerów w Polsce.

We Wrocławiu (23 maja) i w Warszawie (24 maja) odbędą się też „Kolacje z Tejo”. Planowana jest degustacja wybranych win w towarzystwie ciekawych potraw połączona z prezentacją obu ekspertów.

Bezpłatna rejestracja na spotkania w Łodzi, Katowicach i Wrocławiu dla przedstawicieli branży winiarskiej: tejo@4public.pl. Prosimy o podanie miasta, którego dotyczy zgłoszenie oraz miejsca pracy zapisującej się osoby.


GOŚCIE DEGUSTACJI I PROWADZĄCY MASTERCLASS:


David Manuel Lopes Ferreira  – enolog i niezależny doradca ds. produkcji wina. Współpracował z wieloma winnicami w Portugalii.  Juror w konkursach winiarskich w regionie Tejo. Od 7 lat dokonuje oceny jakości win w procesie certyfikacji realizowanej przez Komisję Winiarską Regionu Tejo (CVR do Tejo). Przez ponad 10 lat, pracując jako winemaker, tworzył profil win i nadzorował proces ich produkcji w winnicy Casa Cadaval. 

Mój proces dojrzewania w świecie win można porównać do ewolucji samego wina. Rozpocząłem pracę w winnicy od podstaw, poznawałem zasady jej funkcjonowania i dostrzegałem, jak ważna jest więź z ziemią. Uczyłem się rozpoznawać te niuanse, dzięki którym możliwe było uzyskanie optymalnych warunków dla uprawy winorośli.

Z biegiem czasu jako winiarz byłem zmuszony uświadomić sobie, co dzieje się za murami piwnicy i próbowałem zdobyć tytuł naukowy enologa. Studiowałem, eksperymentowałem i coraz lepiej rozumiałem zawiłe zależności tej profesji. Powoli otwierałem drzwi, by zostać architektem wina. Zdałem sobie sprawę, że w procesie tworzenia wina wszystko jest połączone, a jakakolwiek aktywność odłączona od drugiej nie ma sensu.


Andrzej Strzelczyk – dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów, certyfikowany wykładowca WSET i założyciel Polish Wine Academy. Przez wiele lat pracował w restauracji La Rotisserie 5-gwiazdkowego hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Lubię otwartość na szczepy endemiczne i chęć poznawania wina przez pryzmat terroir, a także sposobu pracy i charakteru winemakera. W Tejo, oprócz sprzyjających warunków klimatycznych, to właśnie „ręka” enologa, jego doświadczenie i charyzma, decydują o znakomitym efekcie w postaci dobrze zbalansowanego wina.W tym regionie wielokrotnie spotkałem ludzi, którzy udowadniali, że wino to ich pasja, dlatego z przyjemnością zaprezentuję efekty ich pracy.