Rodzime odmiany czerwone

Rodzime odmiany czerwonych winogron z Tejo pozwalają produkować wina, których smak jest bogaty, pełny, a jednocześnie dostępny.

 

Touriga Nacional

Jest jedną z najpopularniejszych portugalskich odmian czerwonych. Jej szczepy rosną m.in na południu kraju w ciepłym klimacie. Produkowane są z nich wina o dużej ilości garbników, pełnej strukturze i smaku czarnych jagód, śliwek oraz aromacie fioletowych kwiatów.

 

 

 

 

 

 

 

Trincadeira

To jedna z najbardziej znanych odmian regionie Tejo. Ten ciepłolubny szczep rozkwita na obszarach, w którym okres wegetacyjny jest dłuższy, co pozwala na pełniejsze dojrzewanie winogron. Trincadeira jest wymagająca w uprawie, ale pozwala na uzyskanie wina o malinowym smaku z nutami przypraw i ziół przy jednoczesnym zachowaniu kwasowości. Wraz z wiekiem wina produkowane z tych winogron uwidaczniają aromaty przypraw, takich jak cynamon i goździki.

 

 

 

 

 

 

Castelão

Odmiana występująca głównie w południowej Portugalii, ale można ją znaleźć również na piaszczysto-gliniastych glebach w całym regionie Tejo. Winogrona z tego szczepu dają wino o właściwej strukturze, żywej kwasowości oraz przyjemnej, rustykalnej jakości z nutami śliwkową i porzeczkową oraz mięsistym aromatem.

 

 

 

 

 

 

 

Aragonez (Tinta Roriz/Tempranillo)

Hiszpanie znają tę odmianę jako Tempranillo (a na północy Portugalii określana jest jako Tinta Roriz). Wino z tych winogron ma bogaty i krzepki smak. Częściej spotykane jest w połączeniu z innymi odmianami niż samo. Szczepy te porastają gleby piaszczyste i gliniaste. Aragonês daje wino o gładkim smaku z aromatami owocowymi i delikatną nutą przypraw.

 

 

 

 

 

 

W regionie Tejo uprawiane są również odmiany takie jak:

  • Syrah
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Alicante Bouschet

 

 

Rodzime odmiany białe

Rodzime białe odmiany z regionu Tejo są soczyste i maja zrównoważoną kwasowość.

 

Fernão Pires

Wszechstronna odmiana, którą najczęściej można spotkać w południowej Portugalii. Owoce wszechstronnego szczepu Fernão Pires (w północnej Portugalii znanego także jako Maria Gomes) mogą być zbierane w różnych okresach dojrzewania w zależności od tego, jaki smak chce się uzyskać – od jasnego cytrusowego przez soczysty brzoskwiniowy, aż do tropikalnych owoców. Ta odmiana bardzo pasuje do cieplejszego klimatu Tejo i ma umiarkowaną kwasowość.

 

 

 

 

 

Arinto

Porasta całą Portugalię. Winogrona z tej odmiany pozwalają produkować wino o wibrującym smaku owoców prosto z sadu i cytrusów. Najlepiej smakują najmłodsze wina. W cieplejszych regionach, takich jak właśnie Tejo, winogrona utrzymują swoją naturalną, wysoką kwasowość i dobrze smakują zarówno w połączeniu z innymi odmianami, jak i same.

 

 

 

 

 

 

Verdelho

Ten pochodzący z Madery, rdzennie portugalski szczep, znany jest ze swojej naturalnej, wysokiej kwasowości. To odmiana bardzo świeża z nutą aromatów mango, papai, owoców cytrusowych i świeżych ziół. Produkowane z nich wina są żywe, mają zrównoważony smak i wysoką mineralność.

 

 

 

 

 

 

 

Alvarinho

To najbardziej znany w Portugalii biały szczep, który od dawna jest uprawiany w różnych częściach kraju. Produkowane z niego wina są pełne charakteru, głębokie w strukturze i posiadają przyjemną kwasowość. W najlepszym wydaniu Alvarinho jest bardzo aromatyczne z wyczuwalnymi nutami brzoskwini, marakui, kwiatów pomarańczy i śliwek liczi.

 

 

 

 

 

 

W regionie Tejo uprawiane są również białe odmiany takie jak:

  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay