Doskonałe wina w Żabce


W lipcu 2023 Żabka wprowadziła do swojej oferty nowe wina z regionu Tejo. Powstały w dobrze znanej w naszym kraju winnicy FIUZA, ale to zupełnie nowe blendy. Miratejo i Canto do Pedro to propozycje dla osób szukających win z wyrazistą owocowością i bogactwem aromatów, a jednocześnie w przystępnej cenie.

 

Codzienna dawka słońca i wakacji

Miratejo białe to wino zainspirowane słoneczną Lizboną i jej 7 wzgórzami, co doskonale odzwierciedlają grafiki na etykiecie. Jest delikatne, świeże i z bardzo wyraźną owocowością. Wyczuwa się nuty cytrusów i owoców tropikalnych. Dobrze schłodzone doskonale sprawdzi się jako aperitif oraz w towarzystwie ryb i lekkich dań. Miratejo w wersji białej powstało na bazie szczepów: Arinto, Fernão Pires, Moscatel-Graúdo i Chardonnay.

Miratejo czerwone to harmonijne połączenie szczepów: Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet i Syrah. Wino jest eleganckie i owocowe z wyraźnymi nutami wiśni i owoców leśnych oraz niuansami kwiatowymi. Ma delikatne taniny i długi finisz. Jego uniwersalny charakter powoduje, że doskonale sprawdzi się do dań lekkich, makaronów, pizzy i do potraw, gdzie dominuje mięso. Idealny towarzysz do deski serów.

 

Coś specjalnego

W ofercie Żabki pojawiły się też dwa wyjątkowe wina z linii Canto do Pedro Reserva od FIUZA Wines.

Pierwsze z nich to wino czerwone Canto do Pedro Reserva Old Vines, blend szczepów Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon i Tinta Francisca. W większości są to starsze krzewy. Ta doskonała mieszanka spędziła 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, co pozwoliło złagodzić nieco taniny i wzbogacić aromaty. W efekcie, w smaku wina odnajdziemy sporo owoców leśnych, nuty fiołkowe, charakterystyczne dla szczepu Touriga Nacional oraz kakao i przyprawy. Ten blend doskonale pasuje do dań mięsnych, dziczyzny i wyrazistych serów.

Białe Canto do Pedro Reserva jest połączeniem szczepów: Alvarinho, Moscatel-Graúdo i Arinto. Ten blend charakteryzuje się świeżym i mineralnym bukietem, z nutami skórki limonki i owoców egzotycznych. Doskonale komponuje się z daniami na bazie ryb, białych mięs, sałatek i owoców morza. Dobrze schłodzone jest idealne jako aperitif. Doskonale pasuje również do ostryg i przystawek.

 

FIUZA

Fiuza to firma z wiekową tradycją w uprawie winogron i produkcji win. Jej założycielem był Joaquim Mascarenhas Fiuza, reprezentujący 11. pokolenie rodziny Markizów Fronteira. Joaquim nie zajmowal sie wyłącznie produkcją wina, ale był także utalentowanym żeglarzem. Zdobywał medale na Olimpiadach, Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

Fiuza to obecnie producent, który doskonale odzwierciedla charakter regionu Tejo – tworzy wina złożone, o profilu gastronomicznym, przy użyciu szczepów rodzimych i międzynarodowych.

Winnica jest typową firmą rodzinną z długą historią, a w obecnym kształcie funkcjonuje od połowy XX-go wieku. W ostatnich latach została jednak poddana wielu modernizacjom. W 2015 Fiuza odrestaurowała budynki we współpracy z portugalskimi artystami street art, Francisco Camilo i Ivo Santos (Smile). Powstały cudowne murale wewnątrz i na zewnątrz budynku. Miejsce warte odwiedzenia, tak jak całe miasteczko Almeirim – leżące w samym sercu Portugalii i słynące m.in. z tradycyjnego dania sopa da pedra.