Pierwsza edycja – Lato z Tejo 2017


W 2017 r. odbyła się pierwsza edycja akcji „Lato z Tejo”. Zgłaszające się restauracje otrzymywały pakiety materiałów informacyjnych o winach i regionie Tejo (m.in. cenówki z opisami win i standy na stoliki), a także zestawy przydatnych akcesoriów kelnerskich – wśród nich były m.in. fartuchy, notesy i trybuszony. Restauratorzy zapisywali także swoich pracowników na bezpłatne szkolenie sommelierskie, które w kilku miastach w Polsce poprowadził Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów i certyfikowany wykładowca WSET.


Akcji „Lato z Tejo” towarzyszył konkurs „Wyjedź do Tejo”. Szansę na udział w 5-dniowym wyjeździe studyjnym do Portugalii miały wszystkie restauracje, które kolekcjonowały korki od sprzedanych butelek win z Tejo, a następnie wysłały je do rozliczenia. Kto zebrał najwięcej – wygrywał.


Zwycięzcą I edycji konkursu została restauracja Primavera z Nowego Targu. Przyznano również dwa wyróżnienia. Restauracje Oskoma z Poznania i wrocławski Vertigo Jazz Club otrzymały specjalne pakiety win z Tejo.