PREMIERY TEJO W POLSCE


W tym roku na polskim rynku pojawiły się nowe wina z regionu Tejo m.in. od producentów Casa Cadaval, Santos & Seixo, Enoport i Quinta da Lagoalva. Jakie nowości znajdziemy w ofercie polskich importerów?

Casa Cadaval Reserva Branco, producent: Casa Cadaval

Jakościowy i przyjemnie aromatyczny blend rodzimego, portugalskiego Arinto z popularną w różnych częściach świata odmianą Viognier. Wino przeszło wstępną fermentację w beczkach z francuskiego dębu, a później dojrzewało przez 6 miesięcy i było poddawane cotygodniowemu mieszaniu osadu. Wyróżnia się ciekawym, słomkowym kolorem i bogatym aromatem, w którym nuty owocowe (m.in. moreli, nektarynki, melona) dobrze komponują się z nutami przyprawowymi. Posiada przyjemną mineralność i długi, kremowy finisz.

Importer: Wojciech Kielanowski

Cabeça de Toiro Bull’s Temptation, producent: Enoport

Specjalna edycja czerwonego wina z serii „Cabeça de Toiro”, która przypadnie do gustu miłośnikom dań z grillowanym czerwonym mięsem. „Bull’s Temptation” powstaje z mieszanki odmian Syrah i Alicante Bouschet. Charakteryzuje się głęboką, rubinowo-fioletową barwą, intensywnym smakiem, a także aromatem czerwonych owoców z nutami przypraw.  Wino przez 9 miesięcy dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu. Posiada zdecydowany i długo utrzymujący się na podniebieniu finisz.

Importer: Wineonline

Portas do Oriente Branco, producent: Santos & Seixo

To nowość z regionu Tejo w Polsce, która będzie dobrym uzupełnieniem karty win w wielu restauracjach i wine barach. Ryby, owoce morza i dania kuchni azjatyckiej – przy nich ten kupaż portugalskich odmian Arinto i Fernão Pires odnajdzie się najlepiej, ale doświadczeni sommelierzy na pewno dostrzegą w nim potencjał do zestawień z innymi potrawami. To wino młode, orzeźwiające i przyjemnie aromatyczne z wyczuwalnymi nutami cytrusów i owoców tropikalnych. Jego żywa, wibrująca kwasowość jest dobrze zbalansowana, a finisz łagodny.

Importer: Wine Avenue

Quinta da Lagoalva Reserva, producent: Quinta da Lagoalva

Wyjątkowe dopełnienie dla jakościowych mięs czerwonych, steków, grillowanej i pieczonej wołowiny oraz potraw na bazie cięższych sosów. To czerwone wino z regionu Tejo oparte jest na trzech szczepach doskonale znanych w Portugalii: Alfrocheiro, Syrah oraz Touriga Nacional. Ten blend leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez 10 miesięcy. Dzięki temu znajdziemy w nim doskonale ułożone aromaty czerwonych owoców: czarnej porzeczki, wiśni czy truskawki oraz odrobinę odbeczkowych aromatów wanilii i przypraw korzennych. Doskonałe wino gastronomiczne.

Importer: An.Ka Wines